Internationella matsvinnsdagen

Idag, den 29 september, lanseras den Internationella matsvinnsdagen av FN för att uppmärksamma både de humanitära och miljömässiga problemen med matsvinn.

Matsvinn är ett gigantiskt problem. Siffrorna varierar även om svinn per definition är svårt att mäta. I stora delar av världen förloras enorma mängder möjlig mat på fält, i transporter och i lagring. I Sverige och andra rikare länder sker nästan allt svinn betydligt närmare konsumenterna; i hushåll, butiker och restauranger.  

FN har lanserat Internationella matsvinnsdagen i september för att uppmärksamma problemet med matsvinn.

Svinn är dock ett begrepp som verkar enkelt men är klurigt att fånga. Om delar av en gröda lämnas kvar på ett fält så blir den mat åt mikrolivet och bidrar till markens mullhalt och långsiktiga bördighet. Det är inte säkert att det är ”svinn”. Om läsk i ett kylskåp hos en överviktig person hälls ut i stället för att drickas upp så undviks troligen en ökad börda på personens knän liksom på sjukvårdssystemet. Formellt sett är det nog svinn, men kan vara ett positivt sådant.  

Skillnaden i var svinnet uppstår mellan rikare och fattigare delar av världen ger faktiskt en ganska tydlig hint om var utmaningen ligger. I fattigare länder saknar man ofta växtskyddsmedel och antibiotika för att skydda den framtida maten medan den växer. Man saknar infrastruktur och teknik för att få födan i lagringsbart skick och att flytta och förvara den utan att den förstörs. När den väl börjar närma sig konsumenterna är den så värdefull att den, trots ofta konstant ”rötmånad” och avsaknad av både förpackningar, kylskåp och el, hanteras så försiktigt att ytterst lite förloras. I rikare delar av världen, där alla tekniska förutsättningar finns, saknas helt enkelt incitament! 

Konsekvenserna av att maten är för billig är en egen (lång) bloggpost. Till dess: handla inte mer än vad som går åt och byt gärna kvantitet mot kvalitet. Det tjänar vi alla på! 

Av: Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s